FN-dagen 2018

24 oktober är det den årliga FN-dagen. Det är en dag som instiftats för att uppmärksamma och reflektera kring allt det som FN gör runt om i världen. FN, Förenta nationerna, är en internationell organisation som arbetar för att göra världen till en bättre plats för alla världens medborgare. Uppmärksamma gärna detta på något sätt med dina elever.

Här kommer förslag på filmer som passar. I dessa filmer lär vi oss bland annat mer om FN:s arbete, mänskliga rättigheter och de gemensamma globala målen som ska uppnås inom år 2030:

Mänskliga rättigheter – om allas lika värde
Den här filmen undersöker mänskliga rättigheter. Med leranimationer och exempel hämtade från verkligheten reder vi ut begrepp och frågeställningar. Är alla människor lika mycket värda? Varför behandlas människor olika? Dessa är frågor som väcks i klassen när man tittar på filmen.

Ålder: Från 10 år

De globala målen – för hållbar utveckling
FN samlade världens ledare år 2015 och tillsammans satte man upp en 15-årsplan där det beslutats om 17 stycken globala mål. Dessa mål kallas de Globala målen, eller Agenda 30 för att de ska ha uppnåtts senast 2030. Hur ska det gå till? Vilka är de Globala målen? Och vems ansvar är det att de Globala målen nås? Vi träffar ungdomsrepresentanter från FN, experter, medarbetare från UNDP, samt ungdomar för att reda ut dessa frågor.

Ålder: Från 13 år

FN – för fred i världen
FN bildades efter andra världskriget för att förhindra att ett liknande krig skulle bryta ut igen, men vad har hänt sedan dess? Krig och humanitära kriser är fortfarande ett stort problem världen över. Varför är det så svårt att bevara fred i världen och varför behövs FN? Vi träffar en FN-soldat, en ungdomsrepresentant i FN:s Generalförsamling och en FN-ambassadör som tillsammans med berättare och grafik lär oss mer om FN.

Ålder: Från 13 år

Att leva i exil – flyktingbarn berättar
Enligt UNHCR spenderar flyktingar i genomsnitt 17 år i limbo, oförmögna att åka hem eller gå vidare med livet. I denna dokumentär berättar barn helt själva om deras smärtsamma minnen, de utmaningar de står inför och deras ständigt föränderliga förhoppningar och drömmar om framtiden.

Ålder: Från 11 år

#Min flykt
I #Minflykt får vi följa några personers flykt från deras hemland genom Europa och ta del av det som möter dem på vägen. Innehållet görs av dem själva och stöds av djupintervjuer med skaparna av materialet.

Ålder: Från 13 år

En film om yttrandefrihet
Yttrandefrihet omfattar rätten att yttra och föra fram åsikter utan censur, begränsning eller någon typ av bestraffning. Det står utryckt både i FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter och i Europakonventionen. I filmen möter vi journalister och författare, jurister och mediafolk, som förklarar och ger exempel på hur de ser på yttrandefrihet och demokrati. Hur är det att leva i ett land där yttrandefriheten är starkt begränsat? Vi möter folk från andra länder som berättar om saker som vi i Sverige ser som självklara. Vi får även träffa ungdomar som på olika sätt arbetar för yttrandefrihet.

Ålder: Från 13 år

Material på webben

Det finns ett även fint material från Svenska FN-förbundet: Mat, klimat och konflikt – så hänger det ihop

Hungern i världen har minskat med 28 procent under åren 2000–2015, men det har inte alls gått i det tempo och lika smidigt som världens länder hoppats på. Med det här skolmaterialet vill svenska FN-förbundet uppmuntra lärare och elever att diskutera hur klimatförändringar och konflikt kan påverka matsäkerhet.
Materialet innehåller fakta och övningar som du som lärare kan arbeta med i klassrummet. Det består av tre olika delar med ökande svårighetsnivå, så att du som lärare kan avgöra vilken nivå som passar just din klass/grupp.

Vill du redan nu koppla FN till UNICEF och barnkonventionen som firas den 20 november så kan du läsa om passande filmer här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s