Evolution – människans utveckling: I fyra kapitel får eleverna möta människans, Homo sapiens, fantastiska utveckling från urtida däggdjur fram till idag. Hur vet vi att den moderna människans ursprung kommer från Afrika? Har det hänt att flera människoarter levt samtidigt? Hur har språk uppstått och vad fick oss att gå upprätt? Och HUR har vi kunnat bli över 7 miljarder människor som vandrar på jorden idag? Många evolutionära begrepp och frågor besvaras med tydliga förklaringar under filmens gång tillsammans med illustrativa filmer och bilder.
Utrymmet för fortsatta arbeten och diskussioner efter filmen är stort eftersom filmen lämnar spelrum till fantasin. Det sker ständigt förändringar i teorierna inom paleoantropologin eftersom nya fynd ger nya antaganden om vad som funnits innan vår art.
Kapitel:
- Förmänniskan (00:00-08:40) – Om Hominoiderna som är en förlaga till de tidiga människorna. Vad hände för 4 miljoner år sedan?
- Den tidiga människan (08:40-18:00) – Människans närmaste förfäder, Homo erectus, som uppstod för cirka 2 miljoner år sedan.
- Människa och schimpans (18:00-25:37) – Om deras skillnader och likheter i DNA, skelett och beteenden samt den gemensamma vägen genom evolutionen.
- Beteende och kultur (25:37-36:44) – Hur har djur i allmänhet och människan i synnerhet utvecklat olika beteenden och kulturer. Ekologi och psykologi kopplat till evolution.
Studiehandledning till programmet.
Filmen Evolution – Människans utveckling passar framförallt bra för undervisning i biologi och geografi på grundskolan men kan även användas i gymnasiet.
Exempel på kopplingar i Lgr11:
Centralt innehåll i Biologi för år 7-9:
- Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.
- Evolutionens mekanismer och uttryck, samt ärftlighet och förhållandet mellan arv och miljö.
- Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin.
Centralt innehåll i Geografi för år 7-9:
Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.
Centralt innehåll, biologi 1 i Gy11:
- Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst och utveckling.
- Evolutionens mekanismer, till exempel naturligt urval och sexuell selektion samt deras betydelse för artbildning.
- Släktträd och principer för indelning av organismvärlden. Organismernas huvudgrupper och evolutionärahistoria.
- Biologins idéhistoria med tyngdpunkt på evolutionen.