Fatta historia

Fatta historia är en introduktion till högstadiets historieundervisning där språket är anpassat för de som inte har svenska som modersmål. Serien riktar sig främst till de som inte har bott så länge i Sverige. Programledaren Arantxa Àlvarez utforskar tillsammans med två ungdomar historien på ett lekfullt sätt. Fakta förklaras med animerade inslag. Serien följer högstadiets kursplan med ett tillägg från mellanstadiet om svensk historia. Den spänner från flodkulturerna via romarriket, Sveriges historia, upplysningen och de båda världskrigen fram till efterkrigstiden.
Programmen finns textade på följande språk: Engelska, Arabiska, Persiska, Somaliska, Dari, Svenska och Spanska.

Serien kan användas både i introduktionsklass och i ordinarie klass och kopplar även till flera delar av det centrala innehållet i ämnena historia samt svenska som andraspråk. Programmen lägger stor vikt vid ett enkelt språk med ordkunskap och begreppsförståelse i fokus.

Serien kan med fördel användas för alla högstadieelever som ett sätt att repetera fakta eller få översikt över historiska skeden. Vissa avsnitt passar även utmärkt på mellanstadiet. Programmen fungerar också bra för nyanlända elever på gymnasiet, som ett sätt att närma sig historieämnet och samtidigt träna svenska.

Det finns även en kortversion avFatta historia som innehåller animerade delar ur serien Fatta historia. Text och bild fungerar som ett språkutvecklande stöd. De programmen är ca 5 minuter långa.

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )