Från dinosaur till människa är två filmer som hör ihop.
Första filmen heter Den stora kraschen och skildrar den europeiska kontinentens dramatiska historia, från karbontiden för 300 miljoner år sedan till utrotandet av dinosaurierna för 65 miljoner år sedan. Under den långa period då Europa uppstod genomgick kontinenten flera olika klimatfaser och formades av naturens krafter samt kollisioner med andra kontinenter. Dinosaurier hade också sitt hem här, fram till den stora smällen.
Andra filmen heter Människans planet handlar om de följande 65 miljoner åren då däggdjur var en del av Europas historia. Däggdjuren erövrade haven och flockar med växtätande djur spred ut sig på land. För 600 000 år sedan började förhistoriska människor jaga i Europa. Sett ur ett geologiskt perspektiv har människan befolkat jorden bara för några korta ögonblick, men på denna korta tid har vi på ett fundamentalt sätt förändrat planeten. Floder har rätats ut, skogar har rensats och vägar har skurit av djurens naturliga livsmiljöer.
Det finns en studiehandledning till varje film:
Den stora kraschen – studiehandledning
Människans planet – studiehandledning
Filmerna kopplar till ämnet Biologi i Lgr11, se syftet:
Undervisningen ska skapa förutsättningar för eleverna att kunna skilja mellan naturvetenskapliga och andra sätt att skildra omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna få inblick i naturvetenskapens världsbild med evolutionsteorin som grund samt få perspektiv på hur den har utvecklats och vilken kulturell påverkan den har haft.
Tipsade igår även om Livets utveckling som kan kopplas till de här filmerna