Emojier

Emojier – Den glada figuren på det här omslaget känner du säkert igen. Det är en emoji. En samling figurer på väg att bli ett nytt världsspråk. Idag skickar vi mer än 6 000 000 000 små gula figurer per dygn via våra telefoner, sociala medier eller i mejl. En emoji blev 2015 till och med så erkänd att den av kvalitetstunga Oxford Dictionary utsågs till Årets ord. I filmen berättas om emojiernas intressanta historia, du får exempel på vilken samhällsnytta de kan göra och om deras förutsättningar att bli ett grammatiklöst världsspråk.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Filmen kopplar till exempel  till Lgr11, centralt innehåll i ämnet Svenska för år 4-6:

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. Hur spår av fornskandinavisk religion kan iakttas i dagens samhälle.
Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ord och begrepps nyanser och värdeladdning.
Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnad mellan att skriva ett personligt sms och att skriva en faktatext.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s