Mitt perspektiv

Mitt perspektiv är en filmserie som utgår ifrån självupplevda händelser av våld; fysiskt, psykiskt och sexuellt på högstadiet och gymnasiet.

Filmerna syftar till att öka medvetenheten om vad våld är samt vilka konsekvenser våld har och att vi alla kan göra något för att minska på våldet som sker på skolan, hemma och på nätet. Åskådarperspektivet är ett genomgående tema i filmerna och tittaren tränas i att gå ifrån en passiv åskådare till en aktiv åskådare genom att agera proaktivt och aktivt vid våldssituationer, såsom trakasserier, kränkningar, utfrysning, skojbråk m.m. i skolan, hemma och på nätet. Filmerna belyser vikten av att ständigt jobba normkritiskt och att upptäcka vilka begränsande normer som finns på skolan, samhället och på nätet– som gör att människor inte kan vara de personer de vill vara, samt syftar till att förändra de normer som skapar diskriminering och utsatthet och exkludering.

I filmen Grupptryck – behandlar ungdomar ämnet grupptryck och berättar sina självupplevda historier. Vi får reda på hur ett grupptryck kan uppstå, vad som kan ske i grupp och hur man skall göra för att ta sig ur om man mår dåligt. Filmen belyser genom “Pims historia” om hur det är att utsätta någon för ett grupptryck och behöva vara åskådaren. I “Johannes historia” berättas hur man som en yngre, osäker individ (än resten av en äldre grupp) lyckas hitta sig själv och ta sig ur, trots risk för hot och förföljelser.

Se studiehandledningen till filmen Grupptryck 

I filmen Homofobi – behandlar ungdomar ämnet homofobi och berättar sina självupplevda historier. Vi undersöker varför och hur homofobi kan uppstå och vad det beror på. Hur lär och vågar man erkänna för sig själv och andra vad man själv känner, utan att riskera att bli utsatt för homofobi? “Kalle” berättar om hur det är att bli kallad bög, fast man inte är det. Kan det gå så långt att man till slut börjar tveka på sin egen sexualitet? Jasmin berättar om när hon kom ut som bisexuell och därav förlorade en av sina bästa vänner.

Se studiehandledningen till filmen Homofobi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s