Ung vuxen

Ung vuxen är en programserie som handlar om ungdomars berättelser om problem de har haft under sina tonår. Vi har än så länge två titlar och beroende på hur uppskattade programmen blir, kan det bli tal om fler titIar snart.

I filmen Will – får vi följa hans berättelse om hur ett, till en början, oskyldigt datorspelsberoende, ledde till drogmissbruk och hemlöshet.
Vi får också träffa skolungdomar som diskuterar sina tankar efter att de hört Wills historia. Och slutligen får vi träffa en läkare som förklarar vad beroende är, hur det påverkar kroppen och hur vi kan undvika att bli beroende.

I filmen Michelle – får vi följa hennes berättelse om sexuella övergrepp, hennes sjukdom och mobbning. Och hur hon idag har vänt sina motgångar till någonting positivt.
Vi träffar även skolungdomar som diskuterar sina tankar efter att ha hört Michelles berättelse. Och slutligen möter vi två läkare som förklarar hur viktigt det är att ha någon att prata med om sina känslor, samt vart man kan vända sig för att få stöd.

Filmerna har en studiehandledning, Will och Michelle

Programmen kopplar till Lgr11:

Skolans värdegrund och uppdrag

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse.…

Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling.

Skolans mål är att varje elev

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,
kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen,

Idrott och hälsa år 7-9:

Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.

Biologi år 7-9:

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s