Filmen – Den fula maten – ger dig en inblick i en kreativ och inspirerande marknad som uppstått när vi kräsna konsumenter skapat ett system som genererar mycket svinn på matvaror. Om du aldrig haft en djupare fundering på urvalsprocessen av mat från producenter till butiker och restauranger ska du se den här filmen. För i butik ser alla frukter och grönsaker likadana ut och är toppfräscha. Men i verkligheten sorteras de varor ut som inte passar in i ”mallen” – den fula maten. Dessutom så har allt vi handlar långt kvar till att bäst före-datumet går ut. Frågan är: Vart tar den bortsorterade maten vägen?
Filmen har en studiehandledning.
Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11, centralt innehåll för ämnet Biologi i år 7-9:
Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.
Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.
Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11, centralt innehåll för ämnet Hem- och Konsumentkunskap i år 7-9:
Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
Hur man kan hushålla med och ta vara på livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet.
Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11, centralt innehåll för ämnet Geografi i år 7-9:
Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras.
Filmen kan även kopplas till ämnet Naturkunskap i gymnasiet.