Obama

Åren med Obama är en dokumentär om förre amerikanske presidenten Barack Obama och några av de tal han höll genom åren. Filmen kan användas i historia, samhällskunskap och för att prata retorik på svenska eller engelska.

Den relativt okände Barack Obama höll tal vid demokraternas nationella kongress 2004 och tog publiken med storm. Hans sätt att tala och hans budskap om samförstånd, hopp och ett enat USA berörde starkt. Talet var resultatet av en noggrann planering och skrivande. Barack Obama hade studerat retorikerna Abraham Lincoln och Martin Luther King och han lade ned mycket tankemöda före varje tal. Varje ord bidrog med något; rytm, alliteration, anafor, dramaturgi. Av alla Barack Obamas cirka 3500 tal sedan dess är det sex särskilda, som kommer att leva kvar i hans eftermäle. Framstående historiker och nyckelpersoner med insikt i Obamas skrivprocess ger här sin bild över de träffsäkra talen, Obamas presidentskap, hans skrivande och person.

Det finns en studiehandledning till filmen.

Exempel på hur filmen kopplar till Lgr11 och Gy11:

Centralt innehåll för ämnet Svenska i år 7-9:

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare.

Centralt innehåll för ämnet Svenska i Gy11, Svenska kurs 2:

Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp.

Syftet för ämnet Samhällskunskap i Lgr11:

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med de mänskliga rättigheterna och med demokratiska processer och arbetssätt.

Kursen Svenska 1a och 1b i Gy11:

Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Digitalisering och mediers innehåll samt nyhetsvärdering när det gäller frågor om demokrati och politik.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s