Vilka rättigheter och skyldigheter har vi egentligen som medborgare i samhället? Det tar vi reda på filmen Rättigheter och skyldigheter.
Experten och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren intervjuas och hjälper oss på vägen. Det börjar med att lära oss om de mänskliga rättigheterna i allmänhet. Vi går sedan igenom vilka demokratiska rättigheter vi har i Sverige och undersöker samtidigt var gränsen går mellan yttrandefrihet och diskriminering. Man lär oss även om våra demokratiska skyldigheter som; skolplikten, att betala skatt och att gripa in om vi ser någon bli utsatt för ett brott. Det fokuseras också lite extra på just ungas rättigheter.
Kapitel:
Inledning (00:00 – 01:48)
Mänskliga rättigheter (01:49 – 03:36)
Rättigheter i Sverige (03:37 – 06:40)
Skyldigheter i Sverige (06:41 – 09:44)
Ungas rättigheter (09:45 – 11:07)
Sammanfattning (11:08 – SLUT)
“Den var väldigt tydlig och informativ, utan att bli för långtråkig!”
– Elev, årskus 9
Filmen har en studiehandledning
Filmen kopplar till Lgr11, det centrala innehållet i ämnet Samhällskunskap för år -7-9:
De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Deras innebörd och betydelse samt diskrimineringsgrunderna i svensk lag.
Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.