Fatta demokrati

Fatta Sveriges demokrati följer två unga, nyfikna programledare, Leila och Noah, som får i uppdrag att lära sig och tittarna mer om hur Sverige styrs.
För att göra det abstrakta mer konkret skickar Noah ut Leila på olika uppdrag som är kopplade till grundläggande samhällsfunktioner och politiska frågor. Leila får till exempel ta sig an kvalgränsen i stavhopp för att lära sig mer om fyraprocentsspärren. Uppdragen kompletteras med reportage, kommentarer av statsvetaren Jenny Madestam och med animationer som fördjupar och förtydligar det aktuella ämnet.

Syftet är att tittarna ska få ökad kunskap om Sveriges politiska system, kunna hitta och tillgodogöra sig kunskap om de politiska partierna, samt stärka medvetenheten och insikten om vår demokrati och vårt statsskick.

Efter denna programserie kommer dina elever att veta varför de ska rösta, vem som får rösta, hur man röstar och de kommer att kunna ta reda på vilka de ska rösta på. De kommer även att veta hur Sveriges styrelseskick är strukturerat, vad som kännetecknar en demokrati, känna till några ideologier samt ha koll på begrepp som välfärd och yttrandefrihet. Du kan arbeta ämnesövergripande med programserien, framförallt mellan SO-ämnena och svenska.

Till varje program får du förslag på arbetsuppgifter knutna till kursplanens centrala innehåll och kunskapskrav. Kolla in handledningen för hela programserien här

Serien består av 8 avsnitt á 15 minuter som  kan ses var för sig eller så finns det fyra par som passar extra bra att kombinera.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s