Sista skörden

Det underbara vädret som vi haft en lång tid nu uppskattas av de flesta, men våra kära bönder längtar efter lite regn nu.
Dagens filmtips Sista skörden handlar om vårt viktiga jordbruk. Den odlingsbara jorden är en ändlig resurs och förutsättningen för vår näring. Ett mikrokosmos av liv och processer, ett ekosystem som är svårt att förstå men som gör vår mat tjänlig. En gröda kan aldrig innehålla mer näring en vad som finns i jorden.

Dagens industriella jordbruk utarmar vår matjord. Bristen på näring kompenseras med kemiska produkter. Jordarna eroderar och förstörs.
Vad leder denna utveckling? Är det resultatet av att mängd ersätter kvalitet? Håller vi på att såga av den gren vi sitter på? Vad har vi för alternativ? Hur ska ökad folkmängd födas när den odlingsbara jorden minskar?
Sista Skörden hanterar förutsättningarna för ett hållbart jordbruk och näringsrik föda.

Den här filmen borde alla se! Det är kanske inga nyheter för miljöintresserade, men filmen förmedlar på ett oerhört bra sätt det som många av oss är oroade av – att mänskligheten håller på att producera och växa ihjäl sig. Och planeten.

– Helen Sylvan, Ekocentrum

Vi behandlar jorden som smuts. Det är ett ödesdigert misstag, eftersom våra liv är beroende av det.

– George Monbiot, miljöaktivist

Här hittar du en matnyttig studiehandledning till filmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s