Brev till en seriemördare

Brev till en seriemördare är en dokumentär om skjutningarna i Malmö under 2009-2010, som Peter Mangs har dömts för. Dokumentären är skapad av Manal Mars, syster till ett av offren.

På väg till fotbollsträningen blir 16-årige Kamal skjuten med fem skott. Polis och tidningar börjar snabbt spekulera om gängrelaterat våld och hämnduppgörelser. Även inom Kamals familj undrar man. Vad hade han gjort för att någon ska vilja skjuta honom? Vilka fiender hade han? Åren går utan några svar. Oron och sprickorna inom familjen växer sig större. Men så en dag ringer polisen och säger att de har gripit en misstänkt – Peter Mangs, som snabbt får epitetet ”den nye Lasermannen”. Manal Masri, Kamals syster, bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen hände den där novemberkväll. Är det verkligen den misstänkte? För att få svar skriver hon ett brev till mannen som orsakat så mycket sorg och smärta.

Använd filmen i ämnet Samhällskunskap eller psykologi .

Röster från recensioner:

Brev till en seriemördare är en mångbottnad berättelse om det svenska rättsväsendets begränsningar och om medias fördomar om människor bosatta i miljonprogramsområden. En film om svensk rasism, naivitet, och om ett brottsoffer som utsätts för svek efter svek. Intimiteten och detaljrikedomen gör den här filmen till något alldeles extra.

Maria Domellöf-Wik, Göteborgsposten, betyg 5 av 5

Som titeln avslöjar tar hon kontakt med Mangs när han sitter i fängelse för att få reda på varför han gjort som han gjort, och lyckas till slut också faktiskt få kontakt – vilket bland annat leder till att vi får några svar upplästa för oss, och de är inte lite galna…

Fredrik Sahlin, Kulturnyheterna, betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s