Dröm om demokrati

Dröm om demokrati har varit en av URs mest populära serier. Inför årets val har man uppdaterat serien och gjort en version anpassad efter 2018. Så har du använt den förut, kommer du känna igen dig, men även hitta nya inslag. Programserien har 6 avsnitt om ca 15 minuter och har år 4-6 som primär målgrupp. Du kan även se alla program med syntolkning eller teckenspråkstolkat!

Dröm om demokrati ger en grundkurs i hur demokratin i Sverige fungerar. Vilka val kan du rösta i, och hur fördelas den politiska makten? Du lär dig om Sveriges konstitution och grundlagar. Du får veta mer om kampen för allmän rösträtt, kvinnokamp och rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Vad är höger och vänster i politiken, och hur används skatterna? Du får stifta bekantskap med människor som driver frågor utanför det politiska systemet samt med företrädare för de politiska blocken. Vad är fri press och vad är propaganda? Skillnaden mellan diktatur och demokrati förklaras. Alla intervjuer och reportage ramas in av en svart humoristisk dramatiserad del som beskriver ett framtida Sverige år 2040 där en diktator styr som enda kandidat att rösta på. Men det finns de som minns hur det var när Sverige var en demokrati och som kämpar mot diktaturen genom att utbilda den yngre generationen.

Det finns en studiehandledning för hela serien som tar upp hur programmen kopplar till Lgr11 och tips om hur man kan arbeta med serien.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s