Perspektiv på världen är en UR-serie som i dokumentär form tar med dig på en resa till olika platser runt om i världen. Hur fungerar extremism och hur långt är vi beredda att gå för vår övertygelse? Hur påverkar krig och terror och vad gör vi för att förhindra det? Hur är vår självbild och hur står sig Sverige i frågor kring jämlikhet och integration jämfört med övriga världen? I programmen möter vi personer med olika åsikter och förutsättningar. Det som är självklart för någon är en omöjlighet för en annan.
Programmen är indelade i åtta olika teman utifrån kursplanen i samhällskunskap. De kan användas var för sig eller tillsammans, för att väcka intresse och skapa förståelse. Programmen är korta, mellan ca 6-10 minuter och är anpassade främst för gymnasiet.
- Miljö
- Ekonomi
- Statsskick
- Resurser
- Konflikter
- Mänskliga rättigheter
- Sverige och världen
- Samhälle
Det finns ett arbetsblad för varje avsnitt som tipsar om hur man kan jobba med avsnittet, färdiga frågor, kopplingar till andra avsnitt i serien samt tips om andra program inom samma tema. Ett exempel hittar du här, för första avsnittet Miljö – Hotet mot miljön:
”De flesta forskare är eniga om att människan ligger bakom den senaste tidens klimatförändringar. Men meningarna om hur vi ska göra för att rädda miljön går isär. Vissa länder sätter jobben före, medan andra vill gå i bräschen för att vi ska nå miljömålen, till exempel genom att stifta nya lagar mot utsläppen. I inslaget möter vi såväl svenska klimatförhandlare som den unge amerikanske miljödebattören Xiuhtezcatl Martinez.”