Your name

Vad skulle hända om allt var på ett annat sätt? Your Name är en film om två unga människor som byter liv med varandra – och det innebär att de ställs inför en rad olika, roliga, märkliga och skrämmande val. En fantastisk historia som manar till samtal om till exempel klippteknik, drömmar och ödestro. Filmen passar från år 8 och uppåt.

Taki börjar drabbas av intensiva och realistiska drömmar som tar honom till en okänd plats. Någonting fantastiskt händer – han hamnar in i en främmande kropp. Under en kort stund ser han världen genom ögonen på småstadstjejen Mitsuha, och hon i sin tur förflyttas in i Takis kropp. Genom sina drömmar börjar de umgås och falla för varandra tills de inser att deras upplevelser triggas av en stundande apokalyptisk katastrof.

Här hittar du en filmhandledning som kan användas vid både för- och efterarbete av filmen.

Filmen kan kopplas till flera ämnen i läroplanen, bland annat Svenska, Bild och SO-ämnen:

• Genom skriv- och/eller samtalsövningar utifrån filmen tränas eleverna att uttrycka sig på svenska.

• Genom att teckna i mangastil och/eller göra filmanalys utvecklas elevernas förmåga att uttrycka sig genom respektive tolka olika bildstilar.

• Genom fördjupning i shintoismen, som är ett av filmens teman, utvecklas elevernas kunskaper om denna japanska religion.

• Genom att reflektera och resonera kring filosofiska, etiska och livsåskådningsrelaterade frågor som filmen väcker fördjupas elevernas förståelse för sin egen och andras identitet liksom för sina egna ochandras värderingar.

• Genom att reflektera och resonera kring frågor som rör kön, genus och jämställdhet fördjupas elevernas förståelse för alla människors lika värde oavsett könsidentitet och/eller sexuell preferens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s