Sveriges välfärd – hur fungerar den? I filmen får vi lära oss om hur Sveriges välfärdssystem egentligen fungerar och varför vi betalar skatt.
Vad betyder välfärd egentligen? Vad betalar vi skatt till och vad ger välfärdssystemet oss?
Vi tittar också på hur Sverige blev ett så kallat välfärdssamhälle. Hur skulle välfärdssystemet i Sverige kunna se ut i framtiden?
Kapitel:
Inledning (00:00 – 01:23)
Vad betyder välfärd? (01:24 – 02:33)
Välfärdens historia (02:34 – 04:10)
Sveriges välfärdssystem (04:11 – 08:18)
Offentlig sektor (08:19 – 11:57)
Skatter (11:58 – 14:35)
Framtidens välfärd (14:36 – SLUT)
Det finns en studiehandledning till filmen
”Jag tycker att filmen var bra med många intresseväckande animeringar och bilder. Det var bra att filmen gick igenom vad välfärd är steg för steg, eftersom att det då blev lättare att hänga med och förstå innehållet.”
– Gymnasieelev
Det är viktigt att lära sig om välfärd och hur vårt samhälle fungerar. Filmen visade tydligt hur allt fungerar och grafiken var bra!”
– Elev, årskurs 7
Ur Lgr11, centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för år 7-9:
Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper.
Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk bakgrund.
Sambanden mellan socioekonomisk bakgrund, utbildning, boende och välfärd. Begreppen jämlikhet och jämställdhet.
Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.
Ur Lgr11, centralt innehåll i ämnet Historia för år 7-9:
Framväxten av det svenska välfärdssamhället.