Samernas historia

I den pågående satsningen som UR gör på minoritetsspråk och minoritetsfolk har det nu blivit dags för fyra program som heter Min samiska historiaNedslag i historien genom fyra unga samer som i varsitt program berättar om hur historien lämnat spår i deras liv. Det handlar om tvångsförflyttningar, rasbiologi och kolonialism, men också om kampen för sina rättigheter, om att ta tillbaka sitt språk och om stoltheten över sitt arv och gemenskapen med andra urfolk.
I första avsnitt får vi träffa Máridjá som är 19 år och bor i Stockholm. Hennes samiska identitet har alltid varit självklar, men det finns vissa delar av den samiska historien som hon inte orkat fundera kring tidigare. Det handlar om rasbiologin under det tidiga 1900-talet. Maridja reser till Uppsala och till Rasbiologiska institutets gamla arkiv. Där finns många samer med, både i fotopärmar och i siffertabeller. Ett besök som väcker både sorg och ilska.
I andra avsnittet är det Sara-Elvira, 17 år som berättar om att hon alltid har känt till sin familjs historia men inte pratat så mycket om den. Hennes förfäder var några av dem som tvingades lämna sitt hem i norra Sapmi och drabbades av tvångsförflyttningar under tidigt 1900-tal. De hamnade till slut i Jokkmokk där nu Sara-Elvira och hennes föräldrar och farföräldrar bor. Sara-Elvira träffar sin farfar som berättar om hur tvångsförflyttningarna påverkar honom än i dag. Trots att även han är född i Jokkmokk känner han sig ibland som en främling där. Lite som att vara en främling i eget land.
I det tredje och fjärde avsnittet träffar vi Ailo och Sara.
Till serien finns en fin lärarhandledning. Den tar upp sånt du vill veta mer av och ger tips på hur du kan jobba med serien bland annat.
Serien kopplar till exempel till Lgr11, kapitel 2:
Skolan ansvarar också för att varje elev efter genomgången skolgång har fått kunskaper om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia.
Men även till det centrala innehållet i ämnena religion, historia och samhällskunskap i år 7-9.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s