Järnåldern

JärnåldernMänniskor och liv Det är nästan 2 500 år sedan järnåldern började. Vi kallar den tiden för den äldre järnåldern. Det här var innan det ens fanns runor, så det finns inget nedskrivet från den tiden. Men gravar och boplatser kan berätta om livet. En ny tid började när järnet började användas i Skandinavien. Metallen fanns i Sverige och en slags teknikrevolution började med nya verktyg och vapen. Det var en krigisk tid och klimatet blev långsamt sämre. Nya sjukdomar kom och gravfälten kan berätta om att många unga dog i lungsjukdomar. Det var inte ovanligt med 20-åringar som av hårt arbete hade svåra förslitningsskador, Under mitten av järnåldern började en folkvandringstid när människor flyttade och trängde undan gamla folkgrupper. Rom hade fallit och runt om i Europa var det oroliga tider.

Här hittar du en lektionsplanering till filmen

Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Historia i år 1-3:

Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk.

Tidsbegreppen stenålder, bronsålder och järnålder.

Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Historia i år 4-6:

De utmärkande dragen för stenåldern, bronsåldern och järnåldern.

Exempel på hur forntiden kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s