Japan och Tokyo

I en av våra nya filmer som heter Japan – vulkaner, tusentals öar och superstaden Tokyo får vi lära oss om  att Japans landyta är nästan lika stor som Sveriges. Här finns flera tusen öar, och en bergig terräng som gör att bara en tredjedel av landet går att bo i. Med 175 miljoner invånare blir det många stora städer – huvudstaden Tokyo är världens folkrikaste storstadsområde med 35 miljoner människor. Många bor trångt med långa pendlingssträckor och kan inte ha husdjur. Men storstaden har lösningar på allt – man kan gå på djurcafe och umgås med både katter och igelkottar.
Japan är en av världens största och viktigaste ekonomier, och världsledande på flera områden inom elektronik och IT. Landet byggde upp sin industri på mycket kort tid efter ödeläggelsen under andra världskriget, och upplevde en enorm tillväxt från 1960-talet och framåt. I filmen träffar vi svenska Ellika Frisk som arbetar i Tokyo och berättar om hur japanska samhället fungerar, statsskick, naturkrafter. kärnkraft och vulkanisk aktivitet, näringsliv.

Det finns en lektionsplanering till filmen

Ur Lgr11, syfte för ämnet geografi:

Eleverna ska ges förutsättningar för att utveckla sin förmåga att utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen.

Vill man förbereda eleverna snabbt om Japan eller låta dem se vad de redan kanske vet? Använd vår nya explainerfilm  om Japan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s