Skolan och alkohol

Skolan – ett första möte med alkohol. Skolan ska vara en alkoholfri miljö men tyvärr är det inte alltid sanningen. Vissa ungdomar får sin alkoholdebut i samband med insparksfester som äldre elever ordnar för nya vid terminsstart. ”Alla vill vara med på festen” och vara en i gänget för att inte riskera att bli kallad för mes eller tråkig.

De som arrangerar insparksfester hävdar att det är för att hälsa nya elever välkomna.
Många gånger är det en ursäkt för att hänga ut de nya eleverna och behandla dem illa. Under påtvingade former pressas elever att dricka mängder av alkohol och utföra saker mot sin vilja. Elever tar av sig kläderna, förnedras och utsätts för penalism i hög grad. Det är inte ovanligt att ”festligheterna” dessutom filmas och läggs ut på olika sociala medier.

När ungdomar dricker alkohol i stora mängder under okontrollerade förhållanden ökar också riskerna för våld, kränkningar och sexualbrott. Ungdomar kommer till skada, utnyttjas och gör saker de sedan får ångra. Ibland får det förödande effekt som när tjejerna i filmen träffas efter insparksfesten och festar vidare på kvällen.

En av tjejerna i filmen dricker så mycket att hon blir medvetslös med stora mängder alkohol i blodet. Hennes kväll slutar med att två killar hittar henne lämnad ensam och ringer 112. Det visar sig att flickan var nära att dö.

Som elev har man rätt att slippa behandlas illa och skolan ska arbeta för att alla ska trivas. Om en elev behandlas illa och blir kränkt så måste skolan agera. Det står i skollagen och diskrimineringslagen.

I filmen intervjuas ungdomar, läkare, psykolog, polis med flera som alla har erfarenheter av nollning och alkohol på olika sätt. Dramatiserade spelscener av en sann historia visas.

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )