Samernas tid – Det här är berättelsen om norra Europas urfolk och deras historia. Samernas historia som är intimt sammankopplad med Sveriges historia är okänd för de flesta. Samerna anpassade sig tidigt till en karg omgivning och byggde upp en jakt- och fångstexpertis som gjorde dem till viktiga handelspartners under vikingatiden. Serien beskriver hur samerna påverkades av kyrkans våldsamma kristningsprocess och av nationalstaternas kolonisation av de samiska markerna under tidigmodern tid. Situationen förvärras under 1900-talet då kolasamerna hamnar i Sovjetunionens grepp. Exploateringen av Sápmis naturtillgångar ökar och rasbiologernas ögon vänds mot samerna.
Utdrag från UR-Press:
Den nya UR-serien Samernas tid följer samernas tvåtusenåriga resa fram till idag.
Den samiska etniciteten uppstår för 2000 år sedan. Under de följande århundraden erövrar den samiska kulturen stora delar av Fennoskandia och en samisk gyllene era pågår fram till det att nationalstaterna tränger sig in i Sápmi under 1600-talet. Samernas marker koloniseras och deras religion förbjuds. Därefter blir historien ännu mörkare; exploatering av naturresurser, rasbiologiska skallmätningar och samiska barn som tvingas lämna sina familjer för att bo på internatskola.
En av de medverkande i den nya UR-serien Samernas tid är Ingunn Utsi. Hon var bara en liten flicka när hon var tvungen att skiljas från sina föräldrar. Idag är internatskolan där hon tillbringade sina skolår sedan länge nedlagd, men hennes smärtsamma minnen från 1950-talet lever ännu kvar.
– Det var inte så längesen det hände och det är många gånger svårt att prata om. Men jag tror att det är viktigt att vi lyfter vår historia och erfarenheter för att förstå oss själva. Men också att andra kan ta del av den för att förstå oss som människor och hur vi är färgade av den, säger Ingunn Utsi.
I Samernas tid berättas samernas historia från istid till nutid i alla fyra länder som Sápmi sträcker sig över; Norge, Finland, Sverige och Ryssland.
– För mig har arbetet med Samernas tid varit en lång serie av aha-upplevelser och ögonöppnande, hur sammanflätad Sveriges historia är med den samiska. Förhoppningsvis kan serien stärka kunskapen hos allmänheten och ge utbildare möjligheten att förmedla en sann bild av den samiska – och svenska – historien, säger Magnus Sjöström, producent på UR.
Den här programserien i tre delar är skapad av UR i allmänbildningssyfte, men kan givetvis även fungera som utbildningsfilm. Den 11 februari kommer ytterligare en programserie om samer, som heter Min samiska historia, och den riktar sig huvudsakligen till år 7-9.