Mer tänkvärt

Serien Tänkvärt tar upp välkänd idéhistoria genom tiderna. Ämnet idéhistoria omfattar i princip alla idéer i historien. Där samsas bland annat filosofins historia, de politiska idéernas historia och vetenskapshistoria. Den underhållande serien är producerad av filosofen, historikern och författaren Alain de Botton. De korta programmen och användbara teorierna kan hjälpa oss att bättre förstå oss själva och omvärlden.

Sedan tidigare finns 8 avsnitt i mediakatalogen, och nu har vi lagt till ytterligare 4 avsnitt:

Varför läsa litteratur?Att läsa sparar tid och ger tillgång till händelser och känslor som det skulle ta decennier att uppleva själv. För hur kan det vara att skiljas, säga upp sig eller resa över århundranden? När du läser blir du trevligare för du lär dig att se saker ur någon annans perspektiv. Och i en bra bok kan författarna sätta ord på känsliga tankar vi själva bär på, som ångest eller avund och få oss att må bättre.

Aristoteles – Filosofen Aristoteles föddes ca 300 f.Kr. Han undervisade, skrev böcker och blev enormt inflytelserik. Aristoteles var intresserad av hur saker fungerar och vad som gör en människas liv och ett samhälle bra. Vad gör en människa glad? Vad är konst bra för, vad är vänner bra för och vad gör ett tal retoriskt bra? I hans berämda bok Om diktkonsten analyserar han litterära genrer.

Sartre – Jean-Paul Sartre föddes i Paris 1905. Han blev känd på 60-talet för sin filosofi existensialismen som byggde på några insikter, som att världen är konstigare än vi tror. Vi är helt fria och detta faktum kan ge ångest då allting är möjligt, eftersom ingenting har en förutbestämd ordning eller mening.

Vad är poängen med konst? – De flesta vet vad en hammare eller borr är till för, men blir osäkra när det kommer till konst. Vem vågar fråga rakt ut framför en tavla vad som är poängen med den? Tänk om alla andra redan har svaret? Men kanske är det inte så svårt. Konst kan ha många funktioner som att hålla hopp vid liv, visa oss att svåra känslor är normala, kompensera oss för det vi saknar eller vidga våra vyer på ett lekfullt sätt.

Exempel på en handledning hittar du här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s