Moonlight

I Moonlight får vi följa Chiron genom livet; från småskoleåren som mobbad och med en missbrukande mamma, via tonårstiden med utanförskap, få kamrater och uppvaknandet till sin homosexuella identitet, till den vuxne Chiron som lever i Atlanta och säljer droger. Det är en tidlös historia om mänsklig kontakt och om de ögonblick och krafter som formar våra liv och gör oss till dem vi är. Filmen vann 3 Oscars, av totalt 8 Oscars-nomineringar 2016. En film av Barry Jenkins.

Moonlight kan betecknas som ett så kallat coming-of-age-drama som fokuserar på en persons utveckling från barndom till vuxenhet och skildrar viktiga händelser i denna utveckling. Vi får därför följa karaktären under en sorts inre resa, som sker genom att yttre händelser och omständigheter driver på den. För att ytterligare understryka coming-of-age-dramaturgin så är filmen tydligt indelad i tre delar.

I Moonlight finns flera etiska dilemman att ha som utgångspunkt för diskussion, såsom hur vi ska förhålla oss till våld som självförsvar och huruvida vi kan döma vuxna som inte klarar av att ta sitt ansvar.

Helt enkelt en fin film med många möjligheter till diskussioner och efterarbete. Passar tidigast från a 15 år och uppåt.

Här hittar du filmhandledningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s