Vikingar

I fredags tipsade vi om filmen Birkas hemlighet  – Livet i handelsstaden Birka var kanske inte så rofyllt som vi tidigare har trott…Idag visar vi om två filmer som också handlar om nya rön upptäckta av nya arkeologiska tekniker och nu gäller det vikingar och deras leverne och resor.

Sanningen om vikingar – del 1: Vilka var de? Mytomspunna, råbarkade sjöfarare från Norden som härjade och plundrade för 1 000 år sedan. Men vikingarna var inte bara plundrare. De var också framgångsrika handelsmän och upptäckare som reste längre än några andra européer hade gjort före dem.

Vi får följa arkeologen Kristina Ekero Eriksson på en färd, från Birka till Island och ända till New Foundland i Kanada, i vikingarnas fotspår. Med hjälp av satellitbilder kan forskarna nu göra nya upptäckter som gör att vi kan komma närmare sanningen om hur vikingarna levde och verkade. Man har bland annat omvärderat synen på Birka som en fridfull handelsstad och hittat föremål och båtgravar som tyder på att vikingatiden kan ha börjat långt innan vi tidigare har trott.

Men hur byggde de sina överlägsna båtar som kunde korsa Atlanten? Berättelserna om Vikingarnas upptäckter fördes vidare från generation till generation och nedtecknades först på 1200-talet och idag känner vi dem som de isländska sagorna. Dagens forskning visar att de nya landområden som beskrivs i sagorna är Nordamerika. Vikingatiden inleddes någon gång i mitten av 700-talet när de första nordiska vikingarna begav sig ut till sjöss för att jaga, handla och upptäcka omvärlden. De fick snabbt ett rykte om sig att vara skickliga sjöfarare och skoningslösa plundrare.

Idag vet forskarna att de tog sig från Skandinavien ända till Nordamerika, något som de isländska sagorna har vittnat om. Det berättas om Erik Röde som seglade från Island via Grönland till Vinland som vikingarna kallade Kanada. Intresset för människorna som levde i Sverige under den här tiden är enormt och med ny forskning kan vi komma dem närmare. Livet i handelsstaden Birka var kanske inte så rofyllt som vi tidigare har trott…

Sanningen om vikingar – del 2: Någon gång under 700-talet började vikingarna ge sig ut på haven och under en period på ungefär 300 år expanderade de sitt handelsnät över ett större område än man tidigare trott var möjligt.

I den andra delen av ”Sanningen om vikingar” följer vi arkeologerna Kristina Ekero Eriksson och Sarah Parcak när de kartlägger vikingarnas resor utmed den nordamerikanska kusten. De isländska sagorna berättar om fyra resor från Europa till ”Vinland”, som vikingarna kallade det nya landet. Genom att använda sig av satellitbilder söker forskarna finna spår av vikingarnas bosättningar. Men varför stannade de inte? Och fick de kontakt med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen?

Forskarna på Island gjorde en häpnadsväckande upptäckt när DNA-tester visade att en genetisk variation som mest förekommer hos nordamerikanska indianer återfinns hos 80 idag levande islänningar. Ny forskning menar att generna härstammar från en indiankvinna som förts till Island av vikingarna omkring år 1000.

Båda filmerna har en studiehandledning. Sanningen om vikingar del 1 och del 2

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s