Birkas hemlighet – med ny arkeologisk teknik kommer nya historiska rön. Birka verkar ha varit än mer ogästvänligt än vad vi hittills trott!
Vikingastaden Birka har beskrivits som en viktig handelsstad i Mälaren och är ett av Unescos världsarv. Men nu visar ny forskning att det tidiga Birka kan ha sett helt annorlunda ut än vad vi tidigare har förstått. Med hjälp av markradar har österrikiska forskare undersökt marklagren och den bild som nu framträder berättar en skrämmande historia. Birka som hade sin storhetstid från sent 700- tal och 200 år framåt, kan ha varit en nekropol. Radarbilderna visar gravfynd från 4 000–5 000 gravar. Mängden gravar gör att många fler måste ha arbetat med gravarna och gravhögarna.
Forskarna har också funnit en hel samling småhus som fungerade som små verkstäder och de omgavs av en befästning eller vall. Merparten av stadens befolkning tycks ha levt under svåra förhållanden i de små skjulen. Idag vet vi att det har funnits slavar på Birka då man vid tidigare utgrävningar har funnit handbojor och fjätter i stadsområdet. Filmen presenterar en ny forskning som väcker många frågor. Kan Ansgars mission ha varit ett försök att friköpa kristna slavar?
Filmen om Birkas hemlighet vittnar om en brytningstid mellan det nya och det gamla, det avspeglas i de ritualer som arkeologerna funnit. Vikingatiden inleddes någon gång i mitten av 700-talet när de första nordiska vikingarna begav sig ut till sjöss för att jaga, handla och upptäcka omvärlden. De fick snabbt ett rykte om sig att vara skickliga sjöfarare och skoningslösa plundrare. Idag vet forskarna att de tog sig från Skandinavien ända till Nordamerika, något som de isländska sagorna har vittnat om. Det berättas om Erik Röde som seglade från Island via Grönland till Vinland som vikingarna kallade Kanada. Intresset för människorna som levde i Sverige under den här tiden är enormt och med ny forskning kan vi komma dem närmare. Livet i handelsstaden Birka var kanske inte så rofyllt som vi tidigare har trott…