Slöjdhantverk

Varför plugga slöjd? Kan man bli något inom slöjd? I den här serien träffar vi fyra unga personer som alla valt att fortsätta efter grundskolan med sin passion – slöjdhantverk. Vi träffar Malin, Rikard, Emma och Ossian – som följt sina intressen för till exempel textiltryck eller smide. Filmerna ger en inblick i deras hantverk och ger inspiration.

Filmerna kopplar till det centrala innehållet i ämnet Slöjd i Lgr11:

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
Utvecklade former av hantverkstekniker, till exempel gjutning, vävning och svarvning. Begrepp som används i samband med dessa.
Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.
Egen formgivning med hjälp av olika material, färger och former.
Design, konsthantverk, hemslöjd och andra slöjdformer i det offentliga rummet.

Passar även till Hantverkarprogrammet:

Eleverna ska få förutsättningar att utvecklas inom yrket och bli väl förberedda inför framtida förändringar genom att lära sig materialens olika egenskaper, materialutveckling, tekniker och teknikutveckling, men också genom kunskaper om tradition och kulturarv.
Utbildningen ska också leda till att eleverna förstår hantverkarens roll i samhället…

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )