Civilisationens födelse

Nu finns tre nya delar i serien Civilisationens födelse. De nya delarna ger oss historien om civilisationens uppkomst. Vi tar oss från germanernas träskmarker till kartagernas härjningar och arabernas rötter. En serie i sex delar.

Kartagernas guldålder – Kartagernas historia börjar för 3000 år sedan. Det var när bofasta lämnade sina hem i nuvarande Libanon och koloniserade områden kring medelhavet. Den mest storslagna av dessa kolonier var Karthago. Enligt ryktet var kartagerna sluga köpmän och grymma barnamördare, i alla fall om man ska tro de gamla romarna och grekerna. Men nu har man genom ny forskning upptäckt att de inte var riktigt så onda som sitt rykte.

Germanernas ursprung – Det finns knappast ett enda land i Europa som inte har något arv från germanerna. Detta trots att det inte har funnits ett enat germanskt folk. Termen german refererar egentligen till ett flertal stammar och klaner som levde i Nord- och Centraleuropa från 500-talet f.v.t. Julius Ceasar lär ha använt termen ”germaner” i samband med det galliska kriget. Romarna hyste ett förakt mot de germanska folken. De tyckte att germanernas boplatser var förkastliga som bara bestod av mörk skog och träskmark.

Arabernas rötter – Araberna har gett oss kunskap om Europa sen 700-talet. De var långt före sin tid inom ämnen som medicin, matematik och filosofi, och de påverkar oss än idag. Länge var araberna ett delat folk, de hade varken en ledare eller en nation. Det enda som förenade de olika folken var språket som de talade. Så var det tills Muhammed enade de arabiska stammarna, grundade en ny religion och fick dem att endast tro på en gud: Allah

En trailer och ett exempel på studiehandledning till serien kommer snart.

Läs mer om de tre första delarna här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s