SKAM – Norden i skolan

Den norska ungdomsserien SKAM är en stor hit bland unga i Norden – därför erbjuder utbildningsportalen nordeniskolen.org nu ett spännande läromedel med utvalda klipp från SKAM för elever i årskurserna 7–gymnasiet. Materialet kan användas i grannspråksundervisning, modersmålsundervisning och tvärgående projekt om ungdomskultur i Norden.

Se SKAM-materialet här

SKAM tar upp verkliga problemställningar och talar om dem på ett språk, som har gjort norska coolt som aldrig förr bland ungdomar i resten av Norden. Och för många av ungdomarna har SKAM också inneburit att de idag har en starkare känsla av att vara en del av ett nordiskt språk- och kultursamhälle.

Därför lanserar nu nordeniskolen.org ett nytt undervisningsmaterial om SKAM, där elever i hela Norden får mera insikter i det norska språket och kulturen, samtidigt som de kan relatera till aktuella samhällsfrågor som de känner till från sina egen vardag.

Det nya materialet om SKAM finns tillgängligt på nordeniskolen.org, som sedan 2013 har erbjudit gratis undervisningsmaterial till lärare och elever i grundskolor över hela Norden. Nordeniskolen.org är en utbildningsportal och del av vad Föreningarna Norden erbjuder nordiska medborgare. SKAM-materialet finansieras av Nordiska Ministerrådet och Nordisk Språkkoordinering.

Sju teman

Materialet består av sju undervisningsunderlag med filmklipp från SKAM, som fokuserar på modet att våga ha sina egna åsikter, att vara sig själv, feminism, pornografi, homosexualitet, rasism och ungdomars frihet och ansvar.

För varje tema finns en uppsättning uppgifter som utvecklar elevernas förståelse för norska språket och kulturen, samtidigt som de kan reflekterar över ungdomsseriens problem och sina egna personliga erfarenheter. Längs vägen får studenterna också roliga kreativa utmaningar.

Programchef Thomas Henriksen säger:

Med SKAM-materialet vill vi ge lärare i hela Norden möjlighet att på ett spännande och relevant sätt arbeta med grannspråk, med utgångspunkt från problem som studenterna känner till från sin egen vardag. Därför kan materialet användas både inom språkundervisning och i tvärgående projekt om ungdomskultur i Norden. 

Texten hämtad från nordeniskolen.org

Du kan hitta alla säsonger av SKAM på SVTPlay fram till mars 2018.

Trailer SKAM säsong 1:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s