Götaland

Götaland är en av Sveriges tre landsdelar. Här finns nästan hälften av Sveriges kommuner, 140 stycken, och här bor nästan hälften av Sveriges invånare, nära fem miljoner människor. Här ligger Sveriges andra och tredje största städer, Göteborg och Malmö.

Upptäck Sverige – Götaland är en översiktsfilm och berättar i korthet om Götalands platser, historia, levnadsvillkor, natur och näringar. Vi gör korta besök på olika platser i Götaland, som Göteborg och Malmö, våra största sjöar Vänern och Vättern och Götalands slätter. Götalands historia är lång. Den började redan när människorna kom till området för mer än 10 000 år sedan. Sedan dess har mycket hänt. Götaland har vuxit och gränserna ändrats. Levnadsvillkorna för människorna som bor här är goda, med gott om arbetstillfällen, bra tätorter och fin natur med bördig jord och mycket fiskevatten. Naturen och näringarna i Götaland har nära kopplingar till varandra. Här finns intressanta djur både i sjöar, hav och på land. Klimatet är tempererat med svala somrar och milda vintrar. Trots det går det att ha internationella skidtävlingar här på vissa platser.

Filmen är byggd på det centrala innehållet i lgr11. Den är indelad tydligt i kapitel och är tänkt att användas tillsammans med de andra filmerna i serien – Upptäck Sverige. Detta för att eleven enkelt ska kunna jämföra landskapen och föra resonemang om Sverige.

En studiehandledning till filmen hittar du här.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s