Korrespondenterna

Korrespondenterna tar upp globala frågor genom människors berättelser. Ett reportagemagasin som med lust, nyfikenhet och engagemang skildrar sammanhang i världen med ett personligt berättande. Dessa program har ursprungligen sänts i SVT och nu finns ett par avsnitt i mediakatalogen. Avsnitt som vi tror kan vara intressanta att ta upp i skolan, framför allt i ämnet Samhällskunskap, både i år 7-9 och på gymnasiet.

Avsnittet Med livet som insats tar upp:

Världen över riskerar vanliga människor sina liv i sitt dagliga arbete. De hotas, misshandlas och mördas för att de i sin gärning utmanar mäktiga intressen. Möt tolken som riskerat sitt liv för svenska försvaret men som nu tvingas gömma sig i Afghanistan, kvinnan som hjälper Kabuls narkomaner, miljöaktivister i Kambodja och människorättskämpar i knarkkrigets Mexiko. Programledare: Stefan Åsberg som tillsammans med fotograf Niclas Berglund med livet som insats spelat in programmet i Kabul.

Handledning till Med livet som insats

Avsnittet Fursten tar upp:

Vad är det egentligen med människors längtan efter den starke mannen? Korrespondenterna undersöker varför så många världen över lockas av auktoritära ledare och vad det får för följder. Reportage bland annat från Filippinerna och Turkiet.

Handledning till Fursten.

Exempel på hur programmen kopplar till det centrala innehållet i ämnet Samhällskunskap för år 7-9 i Lgr11:

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter.
Några olika stats- och styrelseskick i världen.
Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.
Olika organisationers arbete för att främja mänskliga rättigheter.
Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

Exempel på hur programmen kopplar till det centrala innehållet i kursen Samhällskunskap i Gy11:

De mänskliga rättigheterna, vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
Folkrätten i väpnade konflikter. Den internationella humanitära rätten och skyddet för civila i väpnade konflikter.
Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån grundläggande demokratimodeller. Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.

Trailer för avsnittet Med livet som insats:

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s