Från vardagssnack till skolspråk – en ny serie från UR för pedagoger. En serie som vill entusiasmera och fortbilda kring språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.
Ämneslärare bjuder in till sina klassrum och visar och berättar om hur de arbetar språk- och kunskapsutvecklande i undervisningen i sitt ämne. Vi möter lärare från grundskolan och gymnasieskolan som undervisar i NO, SO, matematik och praktisk-estetiska ämnen. En del av lärarna använder delar av en aktuell språkutvecklande pedagogik medan andra ämneslärare följer en särskild pedagogik eller beprövad metod. Vi får tips och metoder på olika sätt att undervisa språk- och kunskapsutvecklande.
Susanne Jönsson och hennes elever på Dalhemsskolan i Helsingborg medverkar i ett av avsnitten!
De fyra avsnitten handlar om:
- Att sakna ord – Om språket som makt och om att arbeta språkutvecklande i alla ämnen. Ämneslärare vet vad som är ämnestypiskt och språkligt i sitt ämne, men kan behöva sätta det i ett språkligt sammanhang. Lärare och forskare diskuterar ämnesspråket och arbetssätt för att utveckla det.
- Att se mönster – Om språkets mönster och strukturer. Lärare kan packa upp ett ord eller en text, till exempel med en bild eller genom att dekonstruera texten.
- Att stötta elevens lärande – Om explicit, tydlig och individuell stöttning till elever. Lärarfortbildaren Marie Wistrand förklarar scaffolding som handlar om att skapa som en byggnadsställning runt eleven och dennes kunskaper. När eleven kan arbeta självständigt kan ställningen eller stöttan tas bort.
- Att låta alla lyckas – Vi undersöker hur skolan kan möjliggöra för alla elever att lyckas oavsett förkunskaper. Det handlar om talutrymme, interaktion mellan elever och elevaktivitet. Experterna Josefin Nilsson, Anne Palmér, Niclas Fohlin och Hülya Basaran berättar om vikten av fördelat talutrymme och hur digitala verktyg bör ingå i undervisningen.