Nora & Nicky

Nora var nio år när en missil förstörde hennes hem i Homs i Syrien. Hennes katt blev begravd under rasmassorna och dog. Nora måste fly och det enda hon fick ta med sig var en liten resväska med kläder. Nora saknar Syrien. Hur skulle du känna om du var tvungen att fly från Sverige? Filmen handlar om flyktingbarns rätt att få särskild hjälp, skydd och uppmärksamhet.

12-åriga Nicky är fattig. Hennes mamma är arbetslös och gör matinköpen på en matbank. Ibland blir Nicky retad för att hon är fattig. För när man är fattig finns inte pengar till nya kläder eller en fin födelsedagspresent. Men Nicky är ändå ganska glad för hon är kreativ och kan uppskatta livets små glädjeämnen, som att hjälpa andra. Nicky bestämmer sig för att delta i en demonstration mot fattigdom för att visa att man inte ska skämmas över att vara fattig. Finns det hjälp att få för den som är fattig? Filmen handlar om att alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Staten ska göra sitt yttersta för att inget barn får diskrimineras ekonomiskt, socialt eller kulturellt.

Två nya filmer finns nu i serien om Barnkonventionen. Filmerna är från Nederländerna  och har svenskt tal, men speglar på ett rakt sätt utsatta barns vardag. Snart är det dags att fira årsdagen för Barnens rättigheter ( 20 november) och då kan det passa bra att lyfta situationen för barn som har helt andra levnadsvillkor än dina elever, eller kanske har du elever som känner igen sig. Hur som helst blir det en bra diskussionsgrund.

Studiehandledningar finns till filmerna. Se ett exempel här.

Läs mer om de tidigare avsnitten här

Innehållet kopplar till ämnet Samhällskunskap i Lgr11 för år 4-6:

Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället

Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen

Ekonomiska villkor för barn i Sverige och i olika delar av världen. Några orsaker till, och konsekvenser av, välstånd och fattigdom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s