59-årige snickaren Daniel har på grund av sjukdom blivit arbetslös. Enligt hans läkare bör han inte jobba under en längre period, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Detta resulterar i att han blir utan sjukpeng och tvingas bli aktiv arbetssökande för att få statligt bidrag. Daniels dagar fylls av febrila försök att fylla i rätt blanketter och sitta i telefonkö. Tillsammans med Katie, en arbetslös ensamstående mamma som också fastnat i det krångliga byråkratiska systemet, försöker de få rätt mot myndigheterna. Deras vänskap ger dem bägge styrka att orka kämpa mot ett sjukt system som oftast mer stjälper än hjälper de drabbade. Om en bristfällig välfärd i nyliberalismens spår och en byggjobbares kämpaglöd och hjälpsamhet gentemot andra. Jag, Daniel Blake belönades med Guldpalmen vid Cannes filmfestival 2016.
Det finns ingen svensk filmhandledning ännu, men jag kan rekommendera Norska Filminstitutets filmhandledningar generellt (de har ibland filmhandledningar som vi saknar). Här finns en norsk filmhandledning till Jag, Daniel Blake. Den innehåller tips om hur du kan för- och efterarbeta filmen och en massa länkar till intervjuer och annat kringmaterial.
Till exempel hittar du ett härligt material att förkovra dig i här – Ett presskit från produktionsbolaget som innehåller intervjuer med dem som vart ed och skapat filmen och deras tankar om arbetet.
Filmen passar bäst från 15 år och uppåt.