Freightened

Freightened – Det här är en dokumentär som du kanske inte visste att du och dina elever borde se? Men många av oss gillar att beställa billiga varor på nätet, vilket ofta innebär att det producerats bilagt i fjärran länder och fraktas långt. Det kan vara ett av skälen till att man bör vara insatt i vad man bidrar till när man väljer att handla på det sättet.

Drygt 90% av alla transporter sker med fartyg. Trots hundratals mil är prislappen låg när varan når konsumenten. Vad beror det på? Arbetsmiljö, hälso- och miljöfrågor är något som sällan prioriteras när det finns stora pengar att tjäna.

Dokumentären Freightened skildrar baksidorna med den sjöfart som sker med enorma containerfartyg som trafikerar världshaven. Filmen visar en hemlig verksamhet utan insyn. Den ger åskådarna en inblick i arbetsmiljön på fartygen. Den visar hur boende nära hamnområden påverkas av utsläpp. Men framför allt är det en berättelse om miljöfarorna, och om hur både djur och natur påverkas av utsläpp och buller ovan och under vattenlinjen.

En studiehandledning till filmen hittar du här.

Filmen kopplar till Lgr 11 i flera ämnen och även till Gy11 i ett par ämnen. Se exempel på centralt innehåll i de olika ämnena här:

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Biologi i år 7-9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till hållbar utveckling

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Geografi i år 7-9:

Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Hem- och konsumentkunskap i år 7-9:

Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i år 7-9:

Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld.

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

Ur Gy11, centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap:

Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar.

Ur Gy11, centralt innehåll för ämnet Naturkunskap:

Olika aspekter på hållbar utveckling, till exempel vad gäller konsumtion, resursfördelning, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s