Ibland kan det vara lärorikt att ta del av världshändelser ur ett annat perspektiv än vi är vana vid. Det kan vara utlandets blick på Sverige eller Sveriges blick på andra länder. I serien Internationella händelser skildras aktuella konfliktområden och händelser i en amerikansk produktion.
USA är en stormakt som är en aktör på många platser på jorden. I programmen ges intressanta förklaringar till de internationella insatserna utifrån amerikanska och lokala experter. Diskutera vinkeln och avsändarens roll i seriens olika delar.
I dagsläget finns det fyra avsnitt i mediakatalogen
Här ser du ett exempel på en handledning till avsnittet Islamiska Staten
Exempel på hur programmen kopplar till Lgr11 och Gy11 i ämnet Samhällskunskap:
Ur det centrala innehållet för ämnet Samhällskunskap i Lgr11 för år 7-9:
Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel en dagstidnings olika delar. Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån kön och etnicitet.
Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.
Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. FN:s syfte och huvudsakliga uppdrag, andra former av internationell konflikthantering och folkrätten i väpnade konflikter.
Ur det centrala innehållet för kursen Samhällskunskap 1a och 1b i Gy11:
Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter.
Mediers innehåll och nyhetsvärdering i samband med frågor om demokrati och politik.
De mänskliga rättigheterna, vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
Folkrätten i väpnade konflikter. Den internationella humanitära rätten och skyddet för civila i väpnade konflikter
Ur det centrala innehållet för kursen Samhällskunskap 2 i Gy11:
Det nutida samhällets politiska utveckling utifrån historiska ideologiska villkor, till exempel mänskliga rättigheter, nationalism, kolonialism och jämställdhet, i relation till maktfördelning och ekonomiska villkor. Frågor om aktörens handlingsfrihet kontra strukturella villkor.
Källkritisk granskning, tolkning och värdering av information från olika medier
2 av 4 trailers: