Snowden

Snowden är filmatiseringen av händelserna som ledde fram till att den CIA-anställde visselblåsaren Edward Snowden blev en av världens mest jagade män. 2013 läckte han tusentals sekretessbelagda CIA-dokument till The Guardian och The Washington Post, och kunde då avslöja att USA och Storbritannien bedrev topphemlig övervakning av privatpersoner, politiker och företag i hela världen. Edward Snowden värvades till armén när han var 20 och anställdes av CIA när han var 22. Han blev konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst, National Security Agency, när han var 26 och vid 29 års ålder fick han fly för sitt liv och lämna sitt land.

Kombinera gärna med att se filmen Big data som handlar om att nästan allt vi gör idag lämnar digitala spår. Spår som kommer finnas kvar långt efter att vi är borta.  Vilka fördelar och risker finns egentligen med att all denna data samlas in? Och hur används den?

Det kan vara intressant att jämföra den berättelse man kan hitta om Edward Snowden på wikipedia med filmen om honom för att se vad som stämmer och inte. Vad är fakta och fiktion. Låt eleverna undersöka och lägga fram källkritiska bevis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s