Planet Earth 2 är en naturdokumentärserie från 2016, producerad av brittiska BBC. Den är uppföljare till Planet Earth från 2006. Seriens sex avsnitt spelades in under mer än tre år och i 40 länder. David Attenborough är berättarröst. Musiken är komponerad av Hans Zimmer.
I Planet Earth 2 finns mycket att förtjusas och förtrollas av, en perfekt ensemble: Här finns snöleoparden som lever ett så ensamt liv bland bergskedjornas oändligt fascinerande ödslighet att filmteamet inte vet var djuret befinner sig under en dryg månad. Och när man har sett vad hakremspingvinerna är villiga är göra för sina ungar är det svårt att klaga på att det är måndag igen. Sedan, naturligtvis, nykläckta leguaner som tvingas fly hungriga ormar i scener på liv och död.
Jag tänker att man kan använda serien som ett sätt för eleverna att få se de fantastiska händelser som utspelar sig i olika livsmiljöer runt om på vår planet. Och att serien kan väcka intresse för spektakulära, och ibland, sällsynta djur runtom i världen. Varje avsnitt kretsar runt just en slags miljö och den natur och de djur man kan hitta där, och avrundas med att man visar hur man filmat en del av just det avsnittet, vilket är extra intressant och ger filmerna mervärde.
Varje avsnitt har en studiehandledning. Du kan hitta ett exempel här. Det finns även en tidsindelning som kan hjälpa dig om du bara vill visa vissa delar av filmen och skapa dina klipp i förväg! Hitta ett exempel på det här.
Programmen kopplar till Lgr11, centrala innehållet i ämnet Biologi i år 4-6:
Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och ske.
Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.
Det centrala innehållet i ämnet Biologi i år 7-9:
Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.
Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
Det centrala innehållet i ämnet Geografi i år 7-9:
Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.
Vilka miljöer får man möta?
- Del 1 – Öar
- Del 2 – Berg
- Del 3 – Djungler
- Del 4 – Öknar
- Del 5 – Gräsmarker
- Del 6 – Städer