Forskare för framtiden

Möt forskarna som formar morgondagen! I varje avsnitt av Forskare för framtiden lär du känna en forskare och hens drivkrafter. Forskarna kommer ur den absoluta eliten av svensk vetenskap, och alla bär de på en vision om vad vetenskapen kan bidra till. Nu finns det en ny säsong.

Korta program på ca 7-8 minuter, som passar bäst för gymnasiet, tar upp ämnen som till exempel:

Näsbakterien som blev livsfarlig – I våra kroppar finns miljarder bakterier, de flesta helt ofarliga för människan. Men en av dessa kan gå från ofarlig till livsfarlig på ett ögonblick. Biologen Edmund Loh försöker lösa mysteriet kring hjärnhinneinflammation. En sjukdom som varje år dödar en dryg miljon människor runt om i världen. Nyckeln till att lösa mysteriet tror han ligger i cellens RNA.

Vilka arter överlever? – Forskare beräknar att 99,99 procent av alla djur och växter som någonsin funnits på jorden är utdöda. Vilka arter och djur är i störst behov av skydd när klimatet förändras? Det är en av frågorna som biologen Alex Antonelli och hans team vid Göteborgs universitet försöker få svar på. De försöker återskapa evolutionshistorien av så många organismer som möjligt för att förstå varför vissa arter dog ut medan andra levde vidare.

Nu finns fem avsnitt, fler kommer. Se förra säsongen här.

Precis som i programserien Forskning pågår som jag tipsade om i förra veckan, får vi här träffa forskare i Sverige, som ligger i framkant. Kanske kan de inspirera era elever till stordåd i framtiden!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s