Korta fakta om

Korta fakta  – är en ny serie som ger en introduktion till olika ämnen i form av korta filmer. de titlar som finns i mediakatalogen idag är Elektricitet, Folkmängd och befolkningstäthet samt Stereotyper

Elektricitet  – Det kan vara svårt att tänka sig livet utan elektricitet. Vi är omgivna av elektricitet varje dag! Varje gång du slår på din TV, lyssnar på musik med dina hörlurar eller använder din brödrost så använder du elektricitet. Vi ska titta närmare på elektricitet. Vi lär oss begrepp som ledare och isolatorer. Vi undersöker vad en krets är och hur en sådan fungerar. Och att man kan jämföra en krets med en cykelkedja!

Filmen kopplar till Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Fysik för år 4-6 och 7-9:

Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället.

Folkmängd och befolkningstäthet  – I det här programmet ska vi titta närmare på folkmängd och befolkningstäthet runt om på jorden. Vi tittar på Kina och Indien, som har flest invånare i världen. Vi jämför länder som har liknande mängd befolkning, men olika stora ytor. Vi lär oss också hur du kan räkna ut befolkningstätheten i ett land… eller i ditt klassrum!

Filmen kopplar till Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Geografi för år  7-9:

Hur jordens befolkning är fördelad över jordklotet samt orsaker till och konsekvenser av den ojämna befolkningsfördelningen.

StereotyperÄlskar alla som bär glasögon att läsa böcker? Nej, vissa kanske gör det, men inte alla! Det är det som kallas för en stereotyp! Vi ska titta närmare på begreppet stereotyp – vad innebär en stereotyp egentligen och varför applicerar vi stereotyper på andra människor? Vi lär oss om varför det är en dålig idé att gruppera en mängd olika människor i en generaliserad kategori.

Filmen kopplar till Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Samhällskunskap för år  7-9:

Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån kön och etnicitet.

Här finns en gemensam studiohandledning för filmerna

En liknande serie med korta faktaprogram är serien 4 minuter om… Läs mer om den här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s