Jack och jordens utveckling

Jack och jordens utveckling – När Jack kommer med klassen till det stora museet får han till uppgift att hitta fakta om jordens utveckling. Att redovisa inför klassen är inte Jack så sugen på, så han smiter i väg och hamnar på en helt egen upptäcktsfärd i museets olika skrymslen. Hans upplevelse av de olika tidsåldrarnas fossil kommer att bli lite annorlunda!

Avsnitt 1:

Klassen är på studiebesök på museet. Jack vill visst inte göra uppgiften om jordens utveckling. Men vart tar han vägen? Man får väl inte gå omkring hur som helst på ett museum! Vad som helst kan hända. En meteorit kanske börjar prata. Jack träffar någon från prekambrium, kambrium och ordovicium.

Avsnitt 2:

Jacks ensamma vandring på museet fortsätter. Var är han nu? På vinden? Eller är han i tidsåldrarna silur, devon, karbon och perm? Jordens utveckling går mot katastrof igen!

Avsnitt 3:

När Jack smitit från klassen och vandrat i väg stöter han på udda existenser från jordens utveckling. I dag är det lite extra spännande. Det är dinosaurierna som pratar! Mest brachiosaurusen från Jura. Trias, jura, krita – sedan dör världen igen, nästan.

Avsnitt 4:

Dinosaurierna är döda och allt är svart, kallt och svårt på jorden. Men Jack har vandrat vidare och får höra lite om livet efter katastrofen. Vad hände sen? En val, en häst, en fågel och en mammut har lite att berätta.

Avsnitt 5:

Jack har hamnat i museets stora sal om människans utveckling. En neandertalare har visst något att berätta, men sedan är det nog dags att försöka hitta tillbaka till klassen. Man kan ju inte bara vandra i väg så där även om man är rädd för att stå och prata inför klassen.

Den här serien är anpassad för år f-3, igår tipsade jag om programserien Om Evolutionen, som är anpassad för år 4-6, om du har lite äldre elever.

I Lgr11, i syftet för ämnet Biologi, kan man läsa att eleven ska:

få inblick i naturvetenskapens världsbild med evolutionsteorin som grund

I det centrala innehållet för SO-ämnena i år 1-3, kan man t.ex. hitta följande koppling till filmerna

Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk.

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )