Ryska revolutionen

Ryska revolutionen – Under slutet av 1800- och början av 1900-talet var många ryssar missnöjda med sin situation. De flesta var fattiga och den ryska tsaren hade börjat förlora i popularitet. 1914 bröt det första världskriget ut och Ryssland blev indraget i kriget – under protester från folket. Allt detta ledde till revolution, statskupp och inbördeskrig. Vi lär oss om Lenin och bolsjevikerna, kommunism, inbördeskriget, rykten om kannibalism och fruktansvärd misär.

Kapitel:
– Bakgrund till den ryska revolutionen (00:00 – 05:41)
– Februarirevolutionen 1917 (05:42 – 09:02)
– Oktoberrevolutionen 1917 (09:03 – 12:42)
– Inbördeskriget (12:43 – 15:44)
– Efter revolutionen (15:45 – SLUT)

Använd gärna filmens studiehandledning.

Det finns även en äldre film som handlar om den ryska revolutionen, den har rätt många år på nacken, men historia är ju historia och därför kan filmen eventuellt fortfarande passa din undervisning ändå. Du hittar filmen Historiska vändpunkter – den ryska revolutionen här.

Vi har även den storslagna BBC produktionen Krig och Fred i mediakatalogen, som handlar om en tidigare epok i Rysslands historia, början av 1800talet. Att jämföra historiebeskrivningar i historiska spelfilmer är alltid intressant och kan vara ett sätt att stärka elevernas historiekunskaper. Och så blir det två flugor i en när du även lär eleverna källkritik!

Här har du en trailer till den nya filmen om ryska revolutionen

Ur Lgr11, centralt innehåll i ämnet Historia för år 7-9:

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Nationalism och olika former av demokrati och diktatur i Europa och i andra delar av världen.

Historiska berättelser från skilda delar av världen med skildringar av människors upplevelser av förtryck, till exempel i form av kolonialism, rasism eller totalitär diktatur och motstånd mot detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s