I en satsning på Sveriges minoriteter och deras språk finns nu en programserie från UR om romernas historia i Sverige under 1900 talet. Hur har det varit att leva och växa upp som rom i Sverige under 1900-talet? Vi får höra om den politik som fördes mot romer och hur många resanderomer steriliserades och hamnade på barnhem. Romerna tilläts inte bli bofasta förrän på 1960-talet och utestängdes därmed från den svenska skolan och den svenska demokratin. Sunita Memetocvic samtalar med elever på högstadiet om vad de vet om romernas historia. Både kunskap och fördomar ventileras.
Det finns 4 avsnitt á ca 15 minuter och målgruppen är främst elever i år 7-9.
De senaste åren har skolan fått tydligare riktlinjer om att undervisa om Sveriges nationella minoriteter. Romernas historia 1900-tal vänder sig till högstadieelever och kan tas in i undervisningen kring den nationella minoriteten romer i historia- och samhällskunskap.
– När vi har varit ute i skolorna och pratat med elever har de blivit oerhört nyfikna. De vill lära sig mer om Sveriges nationella minoriteter. ”Varför vet vi inte det här redan?”, frågar de. I den här serien får de möta personer som modigt delar med sig och visar en del av Sveriges historia som fler bör få ta del av,
säger Thérèse Amnéus, producent på UR.
Det finns även ett annat program om romernas historia i mediakatalogen. Läs mer om programmet här. Och är man nyfiken på mer om romer så kan man se filmen Taikon.
Det finns även ett stort antal program som är textade på olika romska dialekter eller med romskt tal, om du vill använda URs program för en bättre inkludering för elever med romska modersmål . Filtrera på rätt språk eller text i spalten till höger när du söker efter program i mediakatalogen.