Markens ekosystem

Markens ekosystem – Var vi än står och går har vi mark under fötterna. Växterna är beroende av marken, och vi är beroende av växterna. Det lönar sig alltså att ta sig en närmare titt på vad jord innehåller. Vad är jord och vad består den av?
I det här programmet utförs bland annat experiment och demonstrationer som visar vad jord består av. Vad händer om några maskar, olika jordlager och lite växtmaterial får vara ifred i en glasbehållare i någon vecka? Det tar vi reda på!

Vi tittar närmare på jords ursprung, uppbyggnad, egenskaper och framför allt det ekosystem som finns där – under dina fötter!

Kapitel:
– Inledning (00:00 – 00:57)
– Jordtyper (00:58 – 04:09)
– Jordegenskaper (04:10 – 07:04)
– Livet under marken (07:05 – 12:03)
– Åkerbruk (12:04 – SLUT)

En studiehandledning till filmen.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Biologi i år 4-6:

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Eko- systemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Biologi i år 7-9:

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Kemi i år 7-9:

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten ur miljö- och hälsosynpunkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s