Skönheten och odjuret

Just nu går Disneys nya filmatisering av den klassiska Skönheten och odjuret upp på biograferna. Den har förnyats med en lite mer självständig Belle och en vinkning till HBTQ via LeFou.

I mediakatalogen finns sedan en liten tid tillbaka en annan (ganska ny) version av storyn. Det är en fransk produktion av Skönheten och Odjuret, med en lite mer vuxen  ton. Den passar nog från ca år 7 och uppåt, men kan kanske användas som ett lite mindre barnsligt alternativ till andra filmer om man till exempel arbetar med sagans form och estetik. Filmen är dessutom på franska, så den kan även kombineras med moderna späk. Du kan välja att se filmen med eller utan svensk text.

Det finns en bra filmhandledning som du kan använda till framför allt tre teman: Sagans estetik, Dröm och verklighet, Kvinnligt och manligt.

En enstöring till prins (Vincent Cassel) har drabbats av en förbannelse som förvandlat honom till ett odjur med ett utseende så fruktansvärt att ingen vågar sig nära honom. Det enda sättet att häva förbannelsen är att hitta någon som kan älska honom för den han är — fast vem kan älska ett odjur? Skönheten och odjuret är en fransk saga från 1700-talet som roat barn i århundraden och som filmatiserats ett oräkneligt antal gånger. Denna gång av den franske regissören Christophe Gans känd för sina lika våldsamma som snygga actionfilmer Crying Freeman och Vargarnas pakt. I huvudrollerna ser vi Vincent Cassel som Prinsen och stjärnskottet Léa Seydoux, från Blå är den varmaste färgen och Bondfilmen Spectre, som den unga skönheten Belle.

Här ser du en trailer med engelsk tal, men filmen i mediakatalogen har franskt tal och svensk text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s