Trots all jävla skit

Nu har vi två filmer som dramatiserar hur det kan gå snett vid missbruk av olika droger. Filmerna är framtagna i ett projekt ”Småkommuner mot droger”, där de tre kommunerna Ystad, Simrishamn och Staffanstorp ingår.

Trots all jävla skit – Oskiljaktiga! – Bella blir kär i en kille som uppmanar henne att testa cannabis på en fest och kompisen Claudia försöker då ingripa för att rädda Bella. Lucas lever i en dysfunktionell familj då pappan är gravt alkoholiserad och Lucas använder droger för att ”stå ut” med allt bråk i hemma. Av en ren tillfällighet får Lucas bror reda på att Lucas missbrukar droger. Trots all jävla skit – Oskiljaktiga berättas med två parallella skeenden; Claudia & Bella och Lucas.

Länk till filmhandledning

Typ alla sa …det är fucking ofarligt – Anton har aldrig testat Spice. Men på väg till en konsert med sina kompisar faller han för grupptrycket och röker för första gången en cigarett med Spice, vilket får ohyggliga konsekvenser. Efter två bloss svimmar Anton, senare blir han hjärndöd. Antons föräldrar kommer till sjukhuset och sitter i flera dygn på akuten med Anton i respirator. Läkarna kan ingenting göra. Sedan måste föräldrarna fatta ett beslut som ingen förälder någonsin ska behöva göra… OBS: Filmen är en fri dramatisering utifrån verkliga händelser och innehåller känslomässigt starka scener.

Länk till filmhandledning

Exempel på hur filmerna kopplar till våra läroplaner

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Biologi i år 7-9:

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Samhällskunskap i år 7-9:

Ungdomars identiteter, livsstilar och välbefinnande och hur detta påverkas, till exempel av socioekonomisk bakgrund, kön och sexuell läggning

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Religion i år 7-9:

Vardagliga moraliska dilemman. Analys och argumentation utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s