Vilka människor har inte fått göra sin röst hörd i historieböckerna? Vilka historiska platser och händelser har ingen brytt sig om att skildra? Förr definierades nationen Sverige av människor med samma språk, religion, härstamning, kultur, traditioner och historia. En annan definition av Sveriges befolkning kan ge ökad förståelse för de val som ligger till grund för historien. Följ med på en tidsresa där vi byter perspektiv, bryter mönster och upptäcker nya aspekter av Sveriges historia.
I Nationen, en ny historieserie från UR, möter vi nya hjältar och nya perspektiv på Sveriges historia. Åtta avsnitt sätter strålkastarljuset på Sveriges hungerkravaller, historiska transpersoner, nationalstatens tillblivelse, kvinnliga pionjärer, uppkomsten av bostadspolitik, synen på människor med funktionsnedsättning, slavhandel och svensk neutralitet.
Serien leds av nio olika personer med starkt engagemang eller förankring i det aktuella ämnet. Sara Parkman, Judith Kiros, Mustafa “Almushi” Al-Mashhadani, Aleksa Lundberg, Evyn Redar, Ann-Sofie Ohlander, Tuulikki Koivunen Bylund, Catrine Lundell och Aron Flam lämnar över stafettpinnen till varandra och guidar oss genom modern svensk historia. De gräver sig ner i vårt historiska arv för att ge en ökad förståelse av vår samtid.
Serien visar på att historieskrivning alltid är ett urval. Och hur viktigt det är synliggöra fler liv och erfarenheter.