Alperna

ku_keyart_alperna-500x700Säkert styrde någon av dina elever kosan mot Alperna under sportlovet. Men alla har inte förmånen att besöka Alperna i verkligheten och då finns det en mycket vacker film som visar och berättar en hel del om det stora området i Europa som vi benämner Alperna. Titta och njut av underbara bilder.

Om du har rest med flyg, tåg eller bil till södra Europa någon gång, har du säkert sett de, majestätiska berg som tillsammans utgör Alperna. Här ligger Europas högsta berg, men här finns såväl byar som städer, människor och djur, och ett rikt växtliv som man kanske inte i första hand förknippar med bergslandskap. Häng med så kan vi tillsammans lära oss mer om denna mäktiga del av Europa som sträcker sig över åtta länder.

Lärarhandledningen innehåller viktiga begrepp att gå igenom i samband med visningen,  bra frågor att ställa och förslag på hur du kan jobba vidare med de kunskaper de får under filmen.

Filmen kopplar till det centrala innehållet i Lgr11, ämnet Geografi får år 4-6:

De …europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Fördelningen av … Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och av naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Namn och läge på Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s