Internationella kvinnodagen

Skärmavbild 2016-03-14 kl. 11.35.03På onsdag är det Internationella Kvinnodagen och det vill uppmärksammas här med lite program- och filmtips.

Har ni tänkt på hur liten plats kvinnor tar i vår historiebeskrivning? Mediakatalogen har programmen som kan rätta till det lite och ger dig möjlighet att belysa en del av de kvinnor som haft en betydelsefull roll i vår historia.

Flickornas och kvinnornas historia

Om programmen – Varför har kvinnor så liten plats i historien? Varför nämns de knappt i historieböckerna? Våra skolböcker baserar sig på 1800-talets forskning. Dåtidens forskare tolkade historiekällorna genom sitt 1800-talsfilter, och tittade inte efter kvinnors insatser. Det handlar inte om att skriva om historien utan att ställa fler och andra frågor än om krig och kungar. Dick Harrison, professor i historia ger i filmen exempel på kvinnornas insatser genom olika epoker. Harrison går även igenom de olika epokerna och hur kvinnornas inflytande och makt varierade med tiden. Programmen lämpar sig från ca år 3 och uppåt.

Kvinnor i den svenska historien

Denna filmserie i fyra delar berättar om en bortglömd bit av historien – kvinnornas historia. I historieskrivningen är dessa kvinnor osynliga, där finns bara plats för kungar, maktspel och krig. Men i kulisserna har kvinnorna hela tiden funnits. Denna serie berättar deras historia – hur de utövat makt med de medel som stått till buds, och skrivit historia i det dolda. Från forntidens jägarkvinnor till kvinnorna som sökte lyckan i Amerika i slutet av 1800-talet löper en linje. Utan förståelse för kvinnornas plats i historiska skeenden är det svårt att förstå hur historien format vår samtid, och därför fyller denna filmserie ett gapande hål i historieskrivningen. Passar från ca år 4 och uppåt.

Suffragette

En spelfilm som handlar om kvinnors kamp för egen rösträtt och bättre arbetsvillkor i början av 1900-talets London. De riskerade att förlora sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv – allt i kampen för lika rättigheter.

Ett annat ämne som är viktigt att ta upp om kvinnor en sån här dag är skillnaden mellan hur kvinnor och män framställs i media. Här finns två programförslag som vänder sig till olika åldrar, som ni kan använda.

Är det sant? – Tjejer och killar i media

Är det sant?/UR

Är det sant är en programserie som hela tiden ställer frågan: Är det sant? Syftet med serien är att eleverna ska förstå hur media fungerar, att uppmana till källkritiskt tänkande och att ge dem en förståelse för sin egen roll som publicister på bloggar och i sociala medier. Ett av avsnitten handlar om hur  tjejer och killar skildras i media? Reportern Jenny Josefsson blir lurad av en professor som hävdar att killar och tjejer är från olika planeter. Experten Anja Hirdman berättar om hur killar och tjejer skildras olika i media och varför det är så. Vi får också veta hur många av de som intervjuas i nyheterna som är kvinnor. Historiska reportern reser tillbaka till 1700-talet och får se hur man tyckte att män skulle se ut då. Nyhetsankaret Anna Ankare får veta att allt inte kan vara som det var förr. För om inte tiderna inte förändrades skulle hon inte få vara nyhetsankare idag. Förr var det nämligen bara män som läste nyheterna i tv. Passar från ca år 2 och uppåt

killing-us-softly-4-advertising-women_documentaryKilling US softly

En viktig film som vill avslöja och informera om hur kvinnor genom tiden har framställts i reklam. Filmen hjälper eleverna att få upp ögonen för hur reklam fungerar på oss människor och förhoppningsvis gör dem lite till lite mer kritiska konsumenter av både media och produkter. Passar från ca år 8 och uppåt

Alla föreslagna program har handledningar för dig som pedagog och de handledningarna hittar du för varje film till vänster under rubriken Dokument och Länkar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s