Fler av världens länder i korthet

1665km_lander_norden_sliNu finns det fler avsnitt av serien Världens länder i korthet. Näst upp är de nordiska länderna!

Det finns ett tidigare inlägg om de första programmen.

I den här samlingen får vi korta sammanfattningar om Nordens länder! I fem-minuters avsnitt lär vi oss om ländernas geografi, klimat, språk, religion, historia och hur länderna styrs. Vi får också veta lite kuriosa om vad länderna är kända för.

Sverige
I den här korta filmen ska vi besöka ett ishotell i norra Sverige och utforska huvudstaden Stockholm. Vi kommer att uppleva vacker svensk natur och får kanske se norrsken! Hur styrs Sverige? Vad exporterar landet och hur religiös är Sveriges befolkning? Varför firas Sveriges nationaldag den 6e juni och varför kallas Göteborg för Lilla London? Det ska vi undersöka!

Norge
I den här korta filmen ska vi få uppleva svindlande fjäll och djupa fjordar. Vi gör ett stopp i huvudstaden Oslo, lär oss vad Hurtigruten är för något och besöker Europas djupaste sjö! Vi tittar även närmare på bl.a. politiken, religionen och ekonomin i Norge.

Danmark
Danmark – ett av världens lyckligaste länder – ska vi nu undersöka! Vi ska äta rød pølse, besöka huvudstaden Köpenhamn och få reda på mer om Danmarks olika regioner. Vi lär oss om bl.a. Danmarks geografi, klimat, politik och ekonomi.

Finland
Välkommen till Finland – de tusen sjöarnas land! I den här filmen ska vi besöka jultomten, bada isvak och få se huvudstaden Helsingfors! Vi lär oss också lite om Finlands statsskick, historia, geografi och ekonomi.

Island
I den här korta filmen lär vi oss om Europas mest glesbefolkade land – Island. Här ska vi få se glaciären Vatnajökull, besöka Hallgrímskyrkan och bada i en av de omkring 800 varma källorna som finns på Island. Vi lär oss även om Islands klimat, religion och politiska styre.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Geografi i år 4-6:

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Geografi i år 7-9:

Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s